Daha çok San Sebastian Cheesecake olarak bilinen Burnt Cheesecake, Instagram’da en çok talep edilen ve talep edilen 2 tariften biri değil mi? Diğer tarifte neden var bilmiyorum ama merak etmeyin, onu da profiterolle paylaşacağım. San Sebastian, İspanya’nın Bask Bölgesi’nde turistik bir destinasyon, turist çekiciliği yüksek bir şehir ve Michelin yıldızlı restoranlarıyla gastronomi dünyasında önemli bir yer. Burada La Vina adında bir kafe/restoran var ve bu kafenin yaptığı yanık cheesecake zamanla dünya standartlarında bir lezzet haline geldi ve asıl özelliği yanık cheesecake olsa da yörenin adını taşımaya başlıyor.
Bildiğiniz üzere ben de bir cheesecake tutkunuyum ve bu cheesecake’i ilk duyduğumda bu kadar lezzetli olmasının sebebinin ne olduğunu hemen araştırmaya başladım. Ekim 2017’de tüm hesaplar kendi yanık cheesecake’lerini paylaşmayınca ben kendi kendime bir çıkarım yaptım tariflerini çözmeye çalışırken bir çok ispanyol tarifleri de dahil. Ne yazık ki ilk 2 denemem istediğim sonucu vermedi, iç dokusu ve lezzeti beklediğim gibi değildi. Araştırmalarım sırasında La Vina’nın şefinin bir televizyon programında verdiği tarife denk geldim ama bu şekilde umduğumu bulamadım. Böyle anlatınca zor bir tarif olduğunu düşünebilirsiniz ama doğru kombinasyonla çok kolay bir tarif olduğunu söylemeliyim. Birçoğunuzun başka tariflerle karşılaştığını ve hatta denediğini ve genellikle krem peynir miktarının yarısını veya daha azını kullandığını varsayıyorum. Ben bu şekilde sonucu beğenmeyince krema oranını arttırıp istediğim kıvamı elde ettim çünkü yıllardır cheesecake yapan biri olarak kıvamla oynamasını biliyordum ve bu sayede güzel bir sonuç aldım. . Ama cheesecake o kadar sevildi ki tarif yazmak istemedim. Gönderiler artınca haftalık kaçamağımızı bu tarif için yaptım ve fotoğrafladım.
Yanık cheesecake’in en önemli özelliği klasik cheesecake’ler gibi bisküvi tabanı olmaması ve iç dokusunun kremsi olması yani iç dokusu azaldığında batacak bir kıvama sahip olması ancak buna rağmen üstü yanmış ve karamel benzeri bir tada sahiptir. Tüm bu özellikleri sağlamanın ilk adımı benim için tutarlılık testiydi. Kremsi ve pürüzsüz kıvamı ayarlamak için krema miktarıyla oynadım ama tam bu tarif için başka bir lezzet malzemesi olması gerektiğini düşündüğümde şekeri azaltmayı ve karameli sağlamak için süt reçeli veya yoğunlaştırılmış süt kullanmayı denedim. bol şekerle tatlandırılmış ve beklenen lezzete kavuşmuştur. Ne de olsa süt reçeli de Latin kökenli bir tariftir ve bu cheesecake tarifinde mutlaka yer almalıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi cheesecake ismini aldığı yanık, yüksek ısıda pişirilmesiyle elde ediliyor ancak bu yüksek ısıda kısa süre pişirmek gerekiyor aksi takdirde içindeki sıvı doku bozulabilir. Pişirme aşamasında da denedim, uzun pişirme kesinlikle kötü sonuç verdi, önce düşük sonra yüksek denedim ama memnun kalmadım, kısa süreli, yüksek sıcaklıkta pişirmenin tam da ihtiyacı olan şeydi. Tarifi istediğim gibi yapmamda bana yol gösteren detayları anlattıktan sonra tarifi paylaşabilirim. Fotoğraflarda gördüğünüz cheesecake 1 gündür buzdolabında dinleniyor ama orta kısmı gördüğünüz gibi kremsi ve çok nemli, pişirdiğiniz gün oda sıcaklığında servis yaparsanız piştiğini görebilirsiniz. çok daha akışkan, ben iki türlü de yedim, her yönden güzel ama dinlenince de lezzetli oluyor. Gelelim tarifimize;
Malzemeler: (20 cm kelepçeli kalıp için)
– 700 gr krem peynir
– 500 gr krema
– 1 su bardağı toz şeker
– 1 yemek kaşığı un
– 4 yumurta
– 1 çay kaşığı vanilya özü
Tarifi:
Başlamadan önce tüm malzemelerimizi oda sıcaklığında hazır bekletiyoruz. Fırınımız da 220 dereceye ısıtılmalıdır. Krem peynir, un, vanilya özü ve pudra şekerini iyice çırpın, karışım tamamen homojen olmalıdır. Daha sonra krema ve süt reçeli veya yoğunlaştırılmış sütü ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak yumurtaları teker teker ekleyin ve çok fazla çırpmadan karıştırın. Yağlı kağıdı elimizle buruşturup (kalıpta daha kolay çekiyor) sıkıştırdığımız kalıba yerleştirip karışımımızı döküyoruz. Isınan fırınımızda 20-25 dakika pişiriyoruz. Benim fırınım için sıcaklık 220 derece her fırın için sıcaklık farklı olabiliyor o yüzden 5 dakika ara verdim gözünüz cheesecake üzerinde olmalı ve eğer üzeri istenilen derecede yanmışsa fırından çıkarın. hemen fırına Cheesecake fırından çıktığında içi tamamen yumuşak ve tavada sallanıyor olmalıdır. Oda sıcaklığına gelince 2-3 saat veya 1 gün buzdolabında bekleterek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…