Cheesecake Flan Cake, adı kadar iddialı lezzetli bir tarif. Fransız menşeili olan Flan’ın Latin Amerika ülkelerinden çeşitleri var ve paylaşacağım bu tarif, flan keklerin farklı bir versiyonu. Börek, ülkemizde çok bilinen bir tarif olan krem karamele çok yakın bir tarif olup, börek de bu tarife kek tabanı eklenerek yapılan bir varyanttır. Bugün sizlerle paylaşacağım tarif, cheesecake’e yapılan süt bazlı krema kısmının biraz farklılaştırılmış hali. Flan, birçok mutfakta farklı isimlerle anılan ve farklı şekillerde hazırlanabilen bir tariftir. Birkaç yıl önce yurtdışına çıktığım bir iş gezisinde her gece konsept olarak farklı ülke mutfakları seçilmiş ve yemekler servis edilmişti. Brezilya gecesinin finalinde lezzetli bir börek vardı ve ertesi sabah tanıştığım çoğu insan önceki geceden bu tatlının mükemmelliğinden bahsediyordu. O gün bugün denemek isterken kısmetse tarifi bugün yaptım. Bu flaneleri bir tat bombası yapan bileşen, yoğunlaştırılmış süttür. Tarifi geliştirirken Home Cooking Adventure’daki tarifi kullandım. Ben malzeme miktarını değiştirerek en büyük farkı karamel kısmında yaptım. Sadece şekerle yapılan karamel bana biraz sert geldiği için özellikle hazırlama aşamasında dikkat edilmezse acı olması çok kolay oluyor bu yüzden böreklerimde kullandığım karamel sosu tercih ettim.
Bu tatlı pasta tabanı, cheesecake aroması ve karamel sosu ile özel sofraların enfes finali, ister çay partisi, ister akşam yemeği için uygun bir seçenek. Tarifi yaparken küçük bir hata yaptım ve karamelin lezzetini biraz daha yoğunlaştırmak için kek karışımına küçük kırık Lotus kurabiyeleri ekledim. Şart değil ama sizde varsa veya kolayca edinebilirseniz sürpriz daha da artacaktır.
Tarif, azar azar ama dikkatli uygulanırsa kolay bir tarif ve genel tekniği anladığınızda birçok varyasyon yapmak mümkün.Kek kısmına kakao ve çikolata ekleyebilir, ortasını hindistan cevizinden yapabilir ve/veya tarifi oluşturabilirsiniz. krem peyniri çıkararak farklı bir şekilde. Mutfak repertuarınıza eklemenizi şiddetle tavsiye ettiğim tarif ise;
Malzemeler:
Karamel sosu:
– 60 gr tereyağı
– 100 gr pudra şekeri
-100ml krema
– Biraz tuz
Cheesecake kısmı:
– 500 gr krem peynir
– 4 yumurta
– 400 gr yoğunlaştırılmış süt
– 1 çay kaşığı vanilya özü
– 200 ml krema (bir kutu)
– 300ml süt
– 1/2 çay kaşığı toz şeker
kek tabanı:
– 3 yumurta
– 150 gr tereyağı
– 100 gr pudra şekeri
– 180 ml süt
– 250 gr un
– 1 çay kaşığı vanilya özü
– Bir tutam tuz
– 1 paket kabartma tozu
– Tercihinize göre 8-10 lotus kurabiyesi

Tarifi:
İlk olarak karamel sosumuzu hazırlıyoruz. Şekerimizi kalın tabanlı derin bir tencereye alıp eritmeye başlıyoruz, orta-kısık ateşte tahta veya metal bir kaşık/çırpıcı ile karıştırıyoruz. Şekeri içinde topak kalmayacak şekilde karıştırarak eritiyoruz, unutmamak gerekir ki şeker eriyince çok ısınır ve sıçrarsa çok yakabilir, bu yüzden silikon bazlı bir ürün kullanmayın çok yakıcıdır. Erime olasılığı yüksek, son uyarım yapışmaz pişirme kaplarını tercih etmeyin. Şeker eriyip karamel rengini alınca küp küp tereyağını ekleyin ve hızlıca karıştırın, köpüren karışım biz karıştırdıkça homojen hale gelecektir. Köpürme bitince kremayı azar azar ekleyin, karıştırmaya devam edin ve tekrar homojen hale gelince ocaktan alın. Bu noktada bir tutam tuz eklenir, karamelin içindeki tuz miktarını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz ama yarım çay kaşığından fazlası tuzu gösterecektir, bu ölçüyü referans alabilirsiniz. Karamel sosu fazla soğumadan kek kalıbımızın dibine döküyoruz. Sos soğudukça katılaşacak ve yerde kalacaktır.
İkinci olarak tatlının pasta kısmını hazırlıyoruz. Bunun için oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar çırpın, ardından yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin ve ardından vanilya özütünü ekleyin. Un, tuz ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyerek hamurunu oluşturuyoruz. Daha sonra 3-4 parça halinde hamura süt ekleyip keki hazırlıyoruz. En alta karamel sosun döküldüğü kek kalıbına kek hamurunu eşit şekilde yayın.
Tatlımızın son aşaması ise cheesecake kısmı; Bunun için krem peyniri iyice çırptıktan sonra şekeri ekleyip karıştırmaya bırakın. Daha sonra yumurtaları tek tek ekleyip çırpın. Ardından yoğunlaştırılmış sütü, kremayı, sütü ve vanilya özütünü ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz. Bu sıvıyı kek hamurunun üzerine dökün. Fırınımız 170 dereceye ısıtılmalıdır. Kek kalıbımızı daha büyük başka bir pişirme kabına alıyoruz ve bu kaseye kaynamış suyu ekliyoruz. Kabın yarısını geçecek kadar su yeterli olacaktır. Kekimizi bu şekilde fırına veriyoruz ve 55-60 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyip en az 4-5 saat buzdolabında bekletiyoruz. Ben akşamdan pişirdim, geceden buzdolabına kaldırdım ve ertesi gün servise çıkardım.
Biftekleri kek kalıbından çıkarmadan önce kalıbın kenarlarını nazikçe ayırın ve altını sıcak su dolu bir kaseye koyun ki karamel yumuşayıp kalıptan çıksın. Artık keki kalıptan çıkarabiliriz. Servis için hafif derin bir tabak seçmelisiniz, kekin üzerindeki sos biraz üzerine akar. Bu tatlının en büyük sürprizi ise ortasına koyduğumuz kek karışımı pişerken üzerine çıkıyor. Yani ters çevirdiğinizde kek aşağı iniyor, peynir kısmı ortada ve karamel sos üstte. Afiyet olsun.