Kütüğün çocukluğumun Noel anılarının en önemli parçası olduğunu düşünüyorum. Ağaç kek dediğimiz bu rulo pastayı annem hemen hemen her yılbaşı gecesi içi dışı kakao kreması, sade pandispanya ve muzla yapardı. Kütüğün yanı sıra babamın kendi elleriyle yoğrduğu hindi, kestane pilavı, zeytinyağlı dürüm, çorba, salata, mezeler ve çiğ köfte klasik yılbaşı menümüzde yer alıyordu. Ablamla birlikte büyüyüp mutfakta rol almaya başladığımızda bazen menümüzdeki tatlılarda farklılıklar oluyordu, farklı pastalar ve denemek istediğimiz tatlıları hazırlar ve menüye eklerdik. Yeni yılı annemlerin evinde birlikte karşılamayalı uzun zaman olmuştu ama artık zaman zaman farklı kalabalık gruplarda yeni yılı karşılıyoruz.
Uzun zamandır düşündüğüm yule kütüğü yapma projemi bu yıl sonunda gerçekleştirdim. Evde yılbaşı yemekleri için creme brulee, pavlova, panna cotta gibi farklı tarifler kullandım. Bu yıl Yağmur’un istediği için günlük yapmaya karar verdim ve arşivime katmak istedim. Yılın son cumartesi akşamı programda eşimin ailesiyle yılbaşı yemeği daveti gelince pastayı oraya götürmeye karar verdim.
Karar verdiğimde nasıl bir pasta olur diye düşünmeye başladım. Pastacı kreması ve muz yerine kakaolu pandispanya, çikolatalı krema ve ganajla yapmaya karar verdim. Pastanın etrafına beze mantarları dizdim ve daha önce yaptığım kar tanesi şeklindeki zencefilli kurabiyeleri kullanmaya karar verdim ve kullanmaya karar verdim. Biberiye, nar ve külah deyince ekrandaki pasta elimden çıktı.
Kütüğün 19. yüzyıldan beri yılbaşında yapıldığını biliyoruz. Yule kütüğü olarak bilinen pastanın Fransızca’daki en yaygın adı “buche de noel”dir. Bu isimler günlüğe karşılık gelir. Pandispanya olarak bildiğimiz bu tatlının çoğunlukla yağsız ve sütsüz, çikolata, buttercream ve likör ile tatlandırılmış pastalardan oluştuğunu, beze mantarı, külah ve şekerlemelerle süslendiğini söyleyebiliriz.
Görüntüsü harika, yapımı kolay, süslemesi lezzetli olan bu pastayı nasıl yaptığıma gelince; Önce kakaolu pandispanya yaptım ardından pastanın üzerine süreceğim kremayı hazırladım. Pastanın dışını kaplayacağım ganajı da yapıp tekrar koyulaşmasını bekledim ve başlangıçta planda olmayan mantarlı bezeleri fırına verdim. Her şey hazır olunca pastayı hazırladım. (Mantar beze yapacaksanız ilk adım olarak bunu yapabilirsiniz.) Süsleme kısmı en güzel kısımdı. Genellikle evde bulunan biberiye, çikolatalı nane, kakao, pudra şekeri ve nar taneleri, pastanın karlı bir günde ağaç kütüğü gibi görünmesi için yeterliydi. İşte tarif:
Kakaolu pandispanya: (30-38 tepsi için)
– 5 yumurta
– 100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
– 75 gr un (1/2 su bardağı)
– 25 gr kakao (1/4 su bardağı)
– 1 çay kaşığı vanilya özü
– 1 çay kaşığı kabartma tozu
– 1 tutam tuz
İç krema için:
– 100 gr bitter çikolata
– 100 gr krem peynir
– 100 gr beyaz çikolata
– 100 ml krema
– 150 gr kestane püresi
Dış krema için:
-200 gr krema
-200 gr bitter çikolata
-50 gr tereyağı
Beze için:
– 2 yumurta akı
– 100 gr şeker (1/2 su bardağı)
– 1 tatlı kaşığı krem tartar
– 1/2 çay kaşığı tuz
– 1 çay kaşığı vanilya özü
– 20 gr bitter çikolata
(mantarları birleştirmek için)
Süslemek:
– 5-6 dal biberiye, nar taneleri,
– nane yaprakları, koniler
– Kakao ve pudra şekeri
Tarifi:
Kek için oda sıcaklığındaki yumurta aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Yumurta sarılarını ve şekerin yarısını açık sarı bir krema haline gelene kadar çırpın. Ayrı bir kapta yumurta aklarını kalan şekerle çırpın. Sarısının yumurta aklarına karışmaması ve kullandığımız çırpıcı ve kasenin temiz olması önemlidir. Yumurta aklarını kar kıvamına gelinceye kadar çırpıp, çırpıcının ucuyla ince bir tepe yapıp akmamasını sağlıyoruz. Mousse kıvamında olmalı ama çok sert olmamalı. Un, kakao, tuz ve kabartma tozunu birlikte eledikten sonra yumurta sarılı karışıma 2-3 parça halinde ilave edip karıştırın. Son olarak yumurta aklarını kapatmadan yavaş yavaş ekliyoruz, çırpıcı ile değil spatula ile karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine eşit şekilde yaydıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirip 10 dakika ısınmasını bekliyoruz. Daha sonra yağlı kağıt serdiğimiz mutfak havlusunun üzerine ters çeviriyoruz yağlı kağıdı kekten ayırıyoruz ama çıkarmıyoruz temiz tarafı yine kekin üzerinde kalıyor ve kekimizi beze şeklinde sarıyoruz. bir bezle yuvarlayıp bekletin. Pastayı uzun süre saklamayı planlıyorsanız kurumaması için buzdolabı poşetine koymalısınız.
İç kreması için sıvı kremamızı kaynama noktasına kadar ısıtıyoruz ve küçük parçalara ayırdığımız beyaz çikolatanın üzerine döküyoruz ve sürekli karıştırarak beyaz çikolatanın erimesini sağlıyoruz. Bitter çikolatamızı benmari usulü eritiyoruz. Daha sonra krem peynir, kestane püresi ve çikolataları karıştırıp biraz koyulaşmasını sağlıyoruz. Soğuyan çikolata kıvamını koyulaştıracaktır.
Dış kreması için kremayı kaynamadan hemen önce tekrar ısıtın ve bitter çikolataya ekleyip çikolatanın erimesi için karıştırın.Çikolata erirken tereyağını ekleyin ve her şeyin homojen bir karışım olmasına dikkat edin, kaynamaya bırakın. serin, aceleniz varsa buzdolabında saklayabilirsiniz ama çok uzun kalırsa tekrar katılaşacaktır, sürülebilir formda olmalıdır.
Mantarlı bezeler için oda sıcaklığındaki yumurta aklarını, krem tartarı (yoksa ekleyemiyoruz yumurta beyazı kıvamı için kullanıyoruz) vanilya özütü ve tuzu mikserle (istenirse stand mikseri) alıyoruz. 1 adet) ve kabarana kadar çırpın, ardından yavaş yavaş pudra şekerimizi ekleyin ve çırpmaya devam edin. Karışım çok yoğun bir kıvam alana, kap ters çevrildiğinde devrilmeyene ve çırpıcının ucunda kalana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra varsa ağızlıklı krema torbasına veya kalın bir buzdolabı poşetine spatula yardımıyla koyuyoruz. Daha sonra poşetin ucunu 1 cm kadar kesip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine mantar şekli vermeye çalışıyoruz uçları sivri kalacak şekilde bastırıyoruz ve parmak uçlarımızla hafif ıslatarak düzeltiyoruz. Yuvarlak bezelerin yarısını diğer yarısını daha uzun sıkarak mantarların sapını ve tepesini oluşturuyoruz, aynı numarayı yapmak birleştirirken faydalı olacaktır. Daha sonra üzerlerine kakao tozu serpilir ve 110 derecede 1 saat 10 fırında pişirilir. Daha sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan bezeleri bir araya getirmek için benmari usulü erittiğimiz çikolatayı kullanıyoruz. Keskin bir bıçakla mantarın üst kısmının alt kısmından, sağ orta kısmındaki düz kısımdan dikkatlice sığ bir çukur açıyoruz, bu kısma mantarın sap kısmını çikolata ile yapıştırıp kurumaya bırakıyoruz. Vaktiniz varsa bezeyi bir gün önceden hazırlayabilirsiniz.
Artık pastamızı yapmaya başlayabiliriz. Beze sardığımız kekimizin rulosunu dikkatlice açıyoruz, sert hareket edersek kekimiz kırılabilir. Açtığımız pastanın iç kremasını her yerine eşit şekilde yayıyoruz ve keki tekrar yuvarlıyoruz çok fazla bastırmıyoruz ki kenarlarından krema çıkmasın. Servis edeceğimiz tabaktan kekimizi alıyoruz. Daha sonra pastamızdan 10 cm eğik bir parça kesiyoruz, bu parça kütüğün dalı olacak. Dış cephe kremimizden bu parçayı fotoğrafta gördüğünüz gibi sürüp yapıştırıyoruz. Daha sonra dış krema ile pastanın tamamını kaplıyoruz. Ağaç gövdelerine kabuk görünümü verecek şekilde çatalla çizgiler çizin ve üzerine kakao ve pudra şekeri serpin. Biberiye dallarını dilediğimiz gibi yerleştirip nane yaprakları, zencefilli kurabiye, nar taneleri veya istenirse frenk üzümü gibi kırmızı renkli meyvelerle süslüyoruz. Sonra kokinalar ve çam dalları geldi aklıma ama pastayı bitirmiştim. Belki bu sizin için pratik bir çözüm olur, gelecekte ben de aynısını yapabilirim. Tabağımızda kalan boşluklara mantarlarımızı istediğimiz gibi yerleştiriyoruz. Mantarların tabakta sabit kalması için altına çikolata sürüyoruz. Ben bitter çikolata kullandım ama bariz olmasını istemezseniz beyaz çikolata da kullanabilirsiniz. Daha önce topladığım külahları da kakao ile kaplayıp tabağıma yerleştirdim. Aslında süsleme kısmı size kalmış, ilhamlarınıza ve elinizdekilere göre pasta yapabilirsiniz. Mantar ve şekerlemeleri de hazır alarak kullanabilirsiniz.
Bu güzel pasta ile hepinize mutlu bir 2020 yılı diliyorum, çift sayıların şansı hepimizi sarssın. Doğum günün kutlu olsun….