Başlangıçta torta caprese olarak adlandırılan unsuz çikolatalı kek, İtalya’nın Capri adasından gelen geleneksel bir tariftir. Bu ünlü tarifin kökeni hakkında birkaç efsane var. Bunlardan biri, Napoli Kralı ile evli olan Avusturyalı prensesin Capri adasına yaptığı ziyaret sırasında prensesin başka bir çikolata tarifi, kendi ülkesinden bir sacher pasta/turta istediğini ve istemeyen şeflerin ‘ Tarifi bilmeyenler kendi yörelerinden gelen bademleri kullanarak bu pastanın tarifini vermişler. Turistleri ağırlayan bir restoran şefinin pastanın içine un koymayı unutup turistlerin damak tadına göre yaymayı unutması üzerine bu tarifin yapıldığını söylüyor. Her iki iddiaya göre de pasta Capri adasına ait. Pastanın ilk kez 1920’li yıllarda yapıldığı ve o dönemde sosyalleşme ortamı olan çay partilerinde ikram edildiği iddia ediliyor.
Benim gibi tariflerin nasıl yapıldığına dair sorulara cevap arayanlardansanız bu bilgi sizi memnun edecektir, bu pastayı un eklemeyi unutan şefin yaptığını varsaymayı tercih ederim 🙂
Bakalım bu kek nasıl mutfağımda en sevdiğim tariflerden biri oldu çünkü bu keke benzer tarifler denedim ve yedim. Ancak geçen yıl Amalfi’ye yaptığımız tatilde her akşam gittiğimiz ve bu şirin tatil köyünün yerinde bulunan Andrea Pansa Patisserie (bizim Pastane konseptimizden biraz farklı ama sanırım en uygun tanım) oldu. 1830’dan beri var olan bir aile işletmesi. Menüdeki enfes tatlılardan sanırım en caprese pastasını yedik ama döndüğümde çok istesem de fırsat bulamadım gidene kadar. bu yılın Mayıs ayında Roma’ya gitti ve geri döndü.
Roma’da İspanyol Merdivenleri’nin karşısında, Via Condotti’de bulunan 150 yıllık bir mekan olan Caffe Greco, tatilde uğrak yerlerimizden biriydi. Burada çok çeşitli olmasına rağmen torta caprese ya da caprese cake yemeyi tercih ederdik. Tabii dönüşte mutfakta yapılan ilk tatlı bu nefis pasta oldu.
Biraz bol çikolatalı brownie gibi görünse de tadında badem ununun hakimiyetiyle farklı bir lezzet. Tarifi araştırırken bir kaç internet sayfasına bakıp Pansa Patisserie’nin menü bilgilerinden de faydalandım ve Little Viena blogu tarifinde karar kıldım. Ancak bu tarifte şeker kullanmak istemedim, bunun yerine stevia ve hindistan cevizi şekeri denedim ve az miktarda krema ekledim. Kremayı neden eklediniz derseniz çok da gerekli değil, adından da anlaşılacağı gibi bu pasta bir çeşit börek ve hamurun çok nemli olmasına gerek yok ama ben pişirme sırasında yumuşatmak için az miktarda krema ekledim. deneyler, karar sizin. Stevia veya hindistan cevizi şekeri yerine normal şeker de kullanabilirsiniz. Tarifi bir seçenek olarak aşağıya ekliyorum. Ölçüler 24-26 cm kalıp için uygun olacaktır.
Malzemeler:
– 4 yumurta
– 200 gr tereyağı
– 160 gr pudra şekeri (100 gr hindistan cevizi şekeri veya 1 yemek kaşığı pudra şekeri yerine)
– 255 gr badem unu
– 200 gr bitter çikolata
– 2 yemek kaşığı krema (benim eklemem)
– Bir tutam tuz
Tarifi:
Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. (yani alttan kaynayan su ile buharın ısısıyla temas etmeyen bir kapta) Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıyoruz. Beyazları 1 yemek kaşığı şekerle beyaz köpük olana kadar çırpın. Isınan çikolata ve tereyağ karışımını yumurta sarılı karışıma ilave edin, ardından badem ununu ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Son olarak yumurta aklarını ekleyip hafif dairesel hareketlerle yumurta akları karışım içinde kaybolana kadar karıştırıyoruz. Yumurta aklarını ekledikten sonra mikser yerine spatula kullanmanızı tavsiye ederim, yumurtadan köpüğü kapatmadan karıştırabilirsiniz. Kek karışımımızı tabanını ve kenarlarını yağladığımız kek kalıbımıza döküyoruz ve tabanına da yağlı kağıt seriyoruz. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin. Fırından çıkınca soğumasını bekleyin ve ardından kalıptan çıkarın. Şeker kullandıysanız servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun…