
Soğan çorbasının yapımı kolaydır ancak zaman alır ve ortaya çıkan lezzet buna değer. Fransız menşeli birçok tarif gibi mutfak literatürüne girdi. Uzun zaman önce yaptığım ama uzun zamandır yapmadığım bir lezzetti ve elimdeki son resim de buradaki gönderideydi.
Hiçliğin ortasındayken fotoğraf çekme imkanım yoktu.Biliyorsunuz büyük şehirde hep bir koşuşturma içindeyiz ve yapay ışıkla fotoğraf çekmeyi sevmiyorum. Neyse mutfağa gidelim dedim akşam oldu ertesi gün güpegündüz fotoğraf çekeyim dedim. ben öyle yaptım 🙂
Tarife geçmeden önce çorba ile ilgili bazı önemli notları paylaşmak istiyorum;
– Soğan çorbasının bütün lezzeti soğanı orta-kısık ateşte uzun süre pişirmekten gelir, sotelemeyin.
– Bildiğiniz gibi soğan çok su içerir, bu yüzden size verdiğim ölçü sizi yıldırmasın, bu ölçü sadece 4-5 kişiye hizmet edebilir.
– Çorbayı yaparken benim tarifimde yok ama başka yerden bakın kıvam için un kullanmayın çorbanız buğulu olur un kullanmanıza gerek kalmaz aynı şekilde bir çok tarifte yabancı soslar var , yok onlar için ihtiyaç
– Bu tarifte beyaz şarap var ama dilerseniz elma sirkesi de kullanabilirsiniz, tabii ki kırmızı şarap da kullanabilirsiniz ama aroması biraz daha yoğun, onu hesaba katmayı unutmayın.
Son olarak et suyu/tavuk suyu meselesi var. Ben et suyu tercih ediyorum, siz tavuk veya sebze de kullanabilirsiniz ama daha lezzetli bir çorba için sade su tercih etmeyin.
Malzemeler:
– 15 adet kuru soğan (yaklaşık 2,5 kilo)
– 3 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı doğal yağ
– 1/2 su bardağı beyaz şarap veya 1/2 su bardağı elma sirkesi
– 2 küçük diş sarımsak
– 3-4 dal taze kekik
– 3 su bardağı et suyu
– Tuz ve biber
hizmet için:
– 2 dilim ekşi mayalı ekmek
– 1 çay kaşığı tereyağı
– 1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
– Taze kekik
Tarifi:
Soğanların kabuklarını soyup zeytinyağı ve tereyağlı (mümkünse dökme demir kullanın) tavaya alıp pişirmeye başlıyoruz. Soğanlar önce suyunu kaybedip büzüşecek ve hacmi çok azalacak sonra yavaş yavaş karamelleşecektir. Bu işlem yaklaşık 1 saat sürecek, dilerseniz soğanlar küçülünce fırına verip karamelizasyon işlemini fırında da yapabilirsiniz. Sonra şarabı veya sirkeyi ekleyip biraz buharlaşmasına izin veriyoruz. Bu aşamada ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyin. Sonra et suyunu ekleyip kekik dallarını ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Gerekirse az miktarda normal su veya tekrar et suyu ekleyebilirsiniz.Kıvamı koyulaşınca ocaktan alıyoruz.
Ekşi mayalı ekmeği ortadan ikiye kesip 4 parça elde ediyoruz. Üzerine tereyağ sürüp eski kaşar veya gruyere peynir rendesini yerleştirip önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişiriyoruz. Ekmeklerin lezzetini arttırmak için yağlamadan önce sarımsak da uygulayabilirsiniz. Kaseye aldığımız çorbanın üzerine kızarmış ekmekleri koyuyoruz. Kaseleriniz ısıya dayanıklı ise çörekleri hazırlayıp çorba kasesinde çorba ile birlikte ızgara pozisyonunda pişirebilirsiniz. Afiyet olsun…
