Yeni yılın ilk tarifi bu tuzlu lezzet oldu, beni instagramdan takip edenler bilir, yeni yılın ilk tarifi için anket yaptım. Şaşırtıcı bir şekilde, tatlı veya tuzlu olması arasında küçük bir farkla da olsa tuzlu tarif tercih edildi. Bunun sebebi elbette aralık ayında yenen tatlılar olabilir. Sonuç olarak, tarifi glütensiz veya düşük glütenli yapma seçeneği ile birçok kişiye hitap edecek bir lezzet seçtim. Ispanaklı kiş, her menüye uyum sağlayabilen bir lezzet olup, bir kase yoğurtla, salatanın yanında veya çorbanın yanında yenebilir. Aynı taban pırasa, mantar, peynir gibi farklı iç dolgularla da hazırlanabilir, sayfamda farklı taban ve dolma tarifleri var. Bugünün tarifine gelince;
Malzemeler: (kiş kalıbı/tartlet 35*11 cm)
taban için:
- 100 gr tereyağı
- 1 yumurta
- 70 gr darı unu
- 30 gr mısır unu
- 75 gr kılçıksız un (gluteni az olan bir un ama tamamen glutensiz yapmak isterseniz karabuğday unu, kinoa unu vs kullanabilirsiniz)
- bir tutam tuz
- Bir tutam kabartma tozu
İç harcı için:
- 2 yumurta
- 1 çay kaşığı süt
- 1/2 çay kaşığı krema
- 50 gr eski kaşar peyniri
- 50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz, karabiber, muskat
- Yarım kilo ıspanak (sadece yaprakları)
- 1 küçük soğan
Tarifi:
İlk olarak hamurumuzu hazırlıyoruz. Tereyağlı yumurtaları vs. alıyoruz. karıştırma kabına alıp un, tuz ve kabartma tozu karışımımızı azar azar ekleyin. Hamur homojen hale geldiğinde streç filme sarıp tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Hamuru sade un ile de hazırlayabilirsiniz. Veya başka bir glütensiz unla (düşük glütenli bir tür), bu durumda unu azar azar ekleyerek hamurun çok sert olmamasını ve elinize yapışmamasını sağlayabilirsiniz. Gerekirse kıvamına göre 1-2 yemek kaşığı su veya süt eklenebilir.
Hamur dinlenirken ince kıyılmış soğanı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavuruyoruz. Ardından yıkanmış ve iyice kurutulmuş ıspanak yapraklarını doğrayıp ekliyoruz. Fazla pişmesine gerek yok. Ispanaklar soğurken derin bir kapta yumurta, süt, krema, tuz, karabiber ve hindistan cevizini dikkatlice çırpın. Daha sonra rendelediğimiz peynirimizi ekliyoruz. (Dilerseniz damak tadınıza uygun diğer peynirleri de seçebilirsiniz. Biraz ezine peyniri de işinizi görecektir.) Son olarak ıspanağı da ekleyip, kişimiz için tabanı hazırlıyoruz.
Hamurumuzu buzdolabından çıkarıp merdane ile kiş kalıbımızın büyüklüğünde açıyoruz. (Yuvarlak veya kare kalıpta olabilir mümkünse altı çıkıntılı kalıp tercih edin) İçine hazırladığımız harcı yaydıktan sonra 170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişiriyoruz. Hamurun ortası ve bir kısmı kızarınca hazır demektir. Afiyet olsun.