Bu seneye tatlılarla başladık, öyle devam edelim. Kestaneli ve armutlu turta, kızların evimizde toplandığı bloğumuzun buluşmasında yaptığım tatlıydı. Tarif, misafirlerimden ve sosyal ağlarda görenlerden çok talep aldı ve yiyenlerden maksimum puan aldıktan sonra yazmak zorunda kaldım.
Toplantılarımızı takip edenler belki hatırlarlar, yıllarca her birimizin evine davet edildik, her birimiz mönüye bir yemek getirdik, bu sene bu uygulamayı değiştirdik ve ev sahibi misafirlerini kendi lezzetleriyle ağırlamaya başladı. İlk başvuru davetiyemdeydi. Hal böyle olunca menüyü önceden belirleyip plan yapmama rağmen işler ters gidince plana sadık kalmadım ve cuma gecesi börek yapmak içindi ve yemek pişirip mutfağa gittiğimde saat gece 2’yi geçiyordu. yatak. Acaba kötü mü diye düşünürken börek gerçekten çok iyi oldu tabi yanında ikram ettiğim tuzlu karamel sosun da etkisi oldu sanırım 🙂
Börekler bildiğiniz gibi farklı şekillerde hazırlanabilen hamur işleridir, tatlı ve tuzlu olabilirler, sadece krema ve meyve veya hamur parçaları olabilirler ve bazıları da benden (kısmen veya tamamen) kapalı olarak hazırlanır. Kare, yuvarlak, dikdörtgen ve porsiyonlu kalıplar kullanarak yapmak mümkündür.
En sevdiğim pasta tasarımı instagramda gördüğüm bir pastaya aitti. @madamejuju hesabında gördüğüm şekli çok beğendim, elimde küçük bir kalp kalıbı varken tartımı bu şekilde hazırlamaya karar verdim. Kare kalıbın yanı sıra ekranda gördüğünüz iki kişilik yuvarlak kalıpla da teraziyi hazırladım ve sabah kat görevlisi tarafından hemen bitirildi. Tarife geçmeden önce yanında gelen tuzlu karamel sosu ile ilgili ayrı bir post yapacağım çünkü kullandığım tuzdan bahsetmek istiyorum. Böreğin tek başına servis edilebilecek bir tadı var ancak dilerseniz sütlü karamel veya tuzlu karamel soslarla servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
hamur için:
– 400 gr un
– 250 gr soğuk tereyağı
– 1 yemek kaşığı pudra şekeri
– 1 tutam tuz
– 2-3 yemek kaşığı soğuk su veya süt
Harç için:
– 3 adet orta boy armut
– 200 gr haşlanmış kestane
– 2 yemek kaşığı pudra şekeri
– 1 çay kaşığı tarçın
Tarifi:
İyi bir turtanın sırrı hamurdadır, bu yüzden tüm malzemeleri soğuk kullanın. Öncelikle un, tuz ve şekeri karıştırıp küçük küpler halinde doğradığımız soğuk tereyağımızı unlu karışıma ekliyoruz. Yağın el ısısıyla yumuşamasını istemediğimiz için hamurumuzu elle bozulmadan hazırlamamız bir diğer kritik noktadır. Bu sebeple el değmeden kullanılabilen bir mutfak robotu, rondo, yoğurucu ya da bıçaktan faydalanabiliriz. Malzemeler bu şekilde karıştıkça kum taneleri gibi olacaklar. Kum taneleri biraz irileşince soğuk suyu veya sütümüzü (ben genelde su kullandım ama bu tartta süt kullandım) ilave edip el değmeden karıştırmaya devam ediyoruz. Sıvı ilavesiyle hamurumuz toparlanmaya başlayacak ve son aşamada elimizi fazla ısıtmadan parmak uçlarımızla hamuru bütün hale getirip streç filme sarıp buzdolabında saklıyoruz. 1 -2 saat.Vaktiniz yoksa soğumaya alıp 20-25 dakika daha buzlukta dinlendiriyoruz. Bu hamur 1 gün önceden hazırlanıp buzdolabında saklanabilir.
İç harç için; Armutlarımızı iri küpler halinde doğrayıp içine şeker ve tarçını ekleyip ocağa koyuyoruz. Pişirme sırasında şekerler eriyecek ve armutlar yumuşayacak ama tamamen erimelerine izin vermeyeceğiz. Ateşten aldıktan sonra önceden haşlanmış, kabukları soyulmuş ve iri parçalar halinde ezilmiş kestaneleri ekleyin, hepsini karıştırın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan ve dinlenen hamurumuzu buzdolabından çıkarıp ikiye bölüyoruz ve ilk parçanın açmasını sağladığımız düz zeminde unlanmış merdane ile açıyoruz. (ilk parçayı hazırlarken diğer parçayı buzdolabında bekletelim) Alternatif bir yöntem olarak unladığımız parşömen kağıdının arasında açabiliriz ben bu şekilde çalıştım. Hamuru merdane ile açmak, pişireceğiniz tepsiye göre boyutunu ve şeklini ayarlar (Ben kare tepsi kullandığım için bu şekilde açmayı denedim). Hamurumuzun diğer kısmını da aynı şekilde açıp kalıpları kullanarak ve bıçakla şeritler keserek yapmak istediğimiz kalıba göre şekillendiriyoruz. Tart kalıbının ilk katına iç harcımızı yaydıktan sonra üzerine ikinci kat hamurumuzu nazikçe yayıyoruz ve fazlalıkları tekrar alıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika böreğimizi pişirip fırından çıkarıyoruz. Soğuduktan sonra üzerine biraz pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun…