Loading...

Kuşkonmazlı TART

Kuşkonmazlı börek uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. 4-5 yıldır mutfağımda olan bu şifalı sebzeyi ben de börek yaptım. Artık marketlerde ve marketlerde çoğaldı ve bulunması kolaylaştı.

Kuşkonmaz ilkbaharda yetişir, yazın da bulunur, o zaman daha çok konserve şeklinde bulunur. Kuşkonmaz, yüksük otu ve kedi nanesi gibi yerel ve yabani çeşitler için isimlere sahiptir. Böbreklere iyi gelen kuşkonmazın beyaz, yeşil ve mor çeşitleri de bulunmaktadır.

Kuşkonmazı genellikle biraz zeytinyağı, tuz ve karabiberle fırında pişirip fırından çıkınca parmesan peynirini rendeliyorum. Bu sayede çok lezzetli bir mutfak eşlikçisi oluyor, yandaki fotoğrafta bir örneğini görebilirsiniz. Kuşkonmazı bu şekilde veya taze bulursanız çiğ olarak salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Ben de omlet yaparım. Günün tarifi keskin, bu turta kabuğunu birçok sebze için kullanabilirsiniz. Taban, üstüne peynir ve son kat sebze ile puf böreği veya başka bir kiş böreğidir. Kuşkonmazın yanı sıra enginar, kabak, brokoli benim önerilerim.

Kuşkonmazı temizlerken kalın sapları kırılma noktasına sahiptir, elinizle kopartabilirsiniz, daha sonra sap kalınsa soyucu kullanarak kenarlarından nazikçe sıyırabilirsiniz. Taze ve yumuşak kuşkonmaz için bu işleme gerek yoktur ve sapı sağlam ve incedir, bu kuşkonmazı direkt olarak kullanabilirsiniz.

İşte tarifimiz:

Malzemeler:

-6 adet kare milföy (Ben küçük turta yaptığım için 8 adet de kullandım, tekli veya ikili veya malzeme oranlarını koruyarak büyük veya küçük turtalar da yapabilirsiniz. Ölçü 6 kare içindir)

-1 yumurta

– 100 ml krema

– 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

– 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

– Biraz limon kabuğu rendesi

– 2 yemek kaşığı pişmiş pırasa (3-4 ince kıyılmış pırasa sapı zeytinyağında kavrulur)

– Tuz biber

– 10-12 dal kuşkonmaz

Tarifi:

İlk olarak milföy tabanımızı hazırlıyoruz. Bunun için operasyondan yarım saat önce oda sıcaklığında beklettiğimiz milföy karelerini bir araya getiriyoruz. Bunun için yağlı kağıt üzerinde merdane yardımıyla ince bir şekilde ilişkilendirerek üzerlerinden geçiyoruz. (Ben de aynı parşömen kağıdı ile pişirdim, bu şekilde çalışması daha kolay oluyor.) Milföy soğuk ve hafif donmuş olmalı yoksa fazla bastırıp açılabilir ve bu durumda kabarmayacaktır. Birleştirdikten sonra hamura çerçeve takıp çatalla delikler açıyoruz. Çerçevenin içini çatalla deliyoruz, çerçevenin dışına yumurtamızın sarısını sürüyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz. Orta kısmı delmemizin sebebi ise bu kısma dolgumuzu daha sonra koyacağız ve bunun için hafif bir delik açmak istiyoruz. Ortasındaki deliklere rağmen milföy yine kabaracak, yükselen kısımlarına çatalla bastırıp kenar yüksekliğini koruyoruz.

Milföy tabanı soğurken taban harcımızı hazırlıyoruz. Bir kapta kalan yumurta sarısı ve beyazını, krema, peynir rendesi, tuz, karabiber ve limon kabuğu rendesini karıştırın (limon kabuğu yerine kişler ve kremalı karışımlar için uygun olan rendelenmiş hindistan cevizi de kullanabilirsiniz). karışıma biraz daha lezzet katmak için biraz da ekledim. Pırasa yerine aynı şekilde pişireceğiniz kuru soğan veya pişirmeden önce ekleyeceğiniz 2-3 dal taze soğan veya frenk soğanı da kullanabilirsiniz. Dilerseniz sadece peynirli karışımın üzerine koyabilirsiniz, her zaman çok lezzetli bir börek olacaktır.

Tart hamuru harcı hazır olunca bir kaşık yardımıyla milföy tabanına yayın. Ardından kuşkonmazımızı ekliyoruz, kuşkonmazı bir fırça yardımıyla zeytinyağı ile yağlayıp henüz ılık olan fırına veriyoruz. 170 derecede 25-30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Kuşkonmazın fazla pişmesini istemiyorsanız iç harcı 15 dakika kadar pişirdikten sonra ekleyebilirsiniz.

Not: Sayfamdaki kiş tabanlarını tart kalıbı olarak da kullanabilirsiniz. Diğer kiş tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir