Caponata, İtalyan mutfağının en güzel lezzetlerinden biri ama içindeki patlıcan ve domatesle güzel bir lezzet olmasa da…
Patlıcan, domates, kereviz sapı, soğan, sarımsak, sirke, kapari ve bol zeytinyağı Avrupa’nın birçok yerinde yapılan bu tarifin olmazsa olmazlarıdır. bölge. yapılmış. Siyah veya yeşil zeytin, çam fıstığı, badem, kuru üzüm, patates hatta ahtapot, ton balığı ve karides eklenebilen çeşitleri de vardır. Kakao veya çikolata ile zenginleştirilebilen bu tarif, Sicilya tarafından deniz ürünleri ile yapılırken, Toskana tarafından kuzeye doğru zeytin çeşitleri ekleniyor.
Aslında bir ada yemeği olarak, eldeki malzemelerle hazırlandığı düşünüldüğünde, pek çok farklı kombinasyon olmasına rağmen, bence bu tarifin ana lezzeti, ekşi sos-tatlı, Agrodolce ve kızarmış patlıcanın varlığıdır. . Tatlılığı kuru üzüm ve şekerden veya bal ve şekerden sebzelerden (kırmızı biber, soğan), ekşiliği ise sirke, zeytin ve kapariden gelir. Orijinal tarifte olduğu için kereviz sapı kullanıyorum ama kereviz sapı olmadan da yaptım. Ayrıca yazımın başında da belirttiğim gibi yemeğin yapıldığı yörenin malzemelerine göre biraz farklılık gösteriyor. dan, kendi malzemelerimize göre iyileştirmeler yapabilmemiz, bu sayede yeni tarifler oluşturmamız mümkün olacaktır. .
Bu lezzeti İtalya tatillerimden birinde yemiş ve menüdeki malzemelere bakmış, dönüşte de araştırdığım tarifleri denemiş ve tam not vermiştim. Yazdığım tarif Sicilya usulüne daha yakın ama onun güçlendirilmiş versiyonundan malzemeler kullanarak biraz lezzet yakalamaya çalıştım. Gittiğim restorandaki atıştırmalıkların bir parçası olsa da buratta veya mozzarella ile tek başına lezzetli bir yemek olacağını düşünüyorum. Ben bu burrata tarifine genelde eşlik ederim, yurt dışında bile tütsülenmiş burrata istediler, hala tadı damağımda diyebilirim, tabi bir diğer eşlikçi de bir dilim ekşi mayalı ekmek. Caponata hem başlangıç, garnitür hem de makarna sosu olarak çok işe yarıyor en son yaptığımda bu bilgiyi size fikir vermesi için yazıyorum 🙂
Daha sonra Sicilya yöresinde de konserve yapıldığını ve satıldığını öğrendim ve bu yıl da konserve yapacağım çünkü kış aylarında kendi kendime ne zaman aklıma gelse yenmeli diye düşündüm, malumunuz. patlıcan bir yaz sebzesidir. Malzemeler ayrı ayrı pişirildiği için tarif biraz aşamalı ama kesinlikle zor değil ve iyi bir hazırlık ile çok hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Malzemeler:
– 6 patlıcan
– 1 kapya biber
– 2 sap kereviz
– 2 kırmızı soğan
– 3 diş sarımsak
– 4 büyük domates
– 2 yemek kaşığı çam fıstığı
– 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
– 1/2 çay kaşığı kapari
– 1/2 su bardağı kuru üzüm
– 1 tatlı kaşığı kuru kekik
– Tuz biber
– 1 su bardağı zeytinyağı
– 1 tatlı kaşığı pudra şekeri veya bal
– 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
– Servis için taze maydanoz veya fesleğen
– Sunum önerisi olarak Burrata veya mozzarella
Tarifi:
Tarifimi tek döküm tavada pişirdim, kendim yaptığım için tavsiye ederim. İlk olarak çam fıstığını yağsız tavada hafif kavurup bir kaseye alıyoruz. Önceden soyduğumuz, iri küpler halinde kestiğimiz ve tuzlu suda ıslattığımız patlıcanları yıkayıp kurutuyoruz. Yağımızın yarısını tavamıza alıp kızdırdıktan sonra patlıcanlarımızı 2-3 parça olacak şekilde kızartıp fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine alıyoruz. Yağ az kalırsa biraz daha ekleyip doğranmış kereviz saplarını soteleyip tavamızdan alıyoruz. Ardından iri kıyılmış kırmızı soğanlarımızı soteliyoruz, ardından ince kıyılmış sarımsağımızı, ardından yemeklik doğranmış kırmızı biberi ekleyip pişiriyoruz. Kavrulan malzemelerin kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir süre bu şekilde pişirdikten sonra tuz, şeker, karabiber, kekik ve sirkeyi ekliyoruz. Sosumuz fazla suyunu çekip koyulaşınca kerevizimizi ve patlıcanımızı tencereye ekliyoruz. 3-4 dakika pişirdikten sonra yeşil zeytinleri ve kaparileri ekleyip güzelce yıkayıp süzün. Son olarak yıkayıp süzdüğümüz kuru üzümleri ekleyip 4-5 dakika daha pişirip altını kapatıyoruz. Soğuduktan sonra bir tabağa alıp üzerine çam fıstığı ve kıyılmış maydanoz veya fesleğen serpip servis ediyoruz. Caponata bir gün sonra en iyi tadı verir, tadını arttırmak için en az birkaç saat dinlenmeye ihtiyaç vardır. Havalar ısınıp patlıcanlar çıkınca mutfağımızda bol bol yemek yapmayı planlıyorum. Afiyet olsun….