Geçen cuma akşamı eşim birlikte izlememiz için güzel bir film seçmişti, başrolde Diane Lane’in olduğu pek çok yemek sahnesinin yer aldığı “Paris Can Wait” adında çok güzel bir filmdi. Diane Lane, “Under The Toskana Güneşi” filmiyle şimdiden çok beğendiğim bir oyuncu ve bu filmle de aşkımı pekiştirdi. Fransa’da geçen, çok güzel görüntüler eşliğinde ilerleyen, bol bol yemek yenen, tarih ve doğanın iç içe geçtiği bu keyifli filmi izlemenizi tavsiye ederim.

Her neyse asıl konumuza geçelim. Filmde kahramanlarımız genellikle çok iyi ve ünlü restoranlarda yemek yiyor ve bu yiyeceklerin hepsi lezzetli görünüyor. Filmi izlerken hissettiğim duygu Neslihan’ın kalkıp mutfağa gidip güzel bir şeyler pişirmesiydi. Film geç bitince sabah arzumu bırakıp uykuya daldım. Sabah ilk işim crème brûlée ya da “crème brûlée” olarak da bilinen bu çok kullanışlı ve lezzetli tatlıyı kahvaltıdan önce hazırlamak oldu.
Katalan kreması, crème brûlée gibi, “pasta kreması” olarak düşünebileceğimiz bir taban üzerinde şekerin karamelize edilmesiyle yapılan bir tatlı, temelde süt ve krema olarak düşünebileceğimiz yumurtalı puding. Aralarında malzeme ve yöntem açısından ufak tefek farklılıklar vardır. Katalan kreması kil çömleklerde süt ve krema karışımına nişasta katılarak yapılır ve geleneksel olarak üzerindeki şeker meşale yerine sıcak ütülerle yakılır. Genellikle portakal kabuğu rendesi ve tarçın ile tatlandırılır.
Crème brûlée’yi farklı tatlarda hazırlamak mümkündür ancak klasik olarak vanilya aromalı ve krema ile hazırlanmaktadır. Creme brulee için süt ilaveli tarifler bulabilirsiniz ama ben krema ile yapıyorum. Lezzet olarak sakız sakızı, rendelenmiş meyve kabuğu ve tarçın, karanfil gibi baharatlar olabilir ama bu tatlının en klasik halinin en lezzetli olduğunu söyleyebilirim.
Fotoğraflarda yapılış aşamaları var, bazı püf noktalarına dikkat ederek bu lezzetli tatlıyı evinizde kolayca yapabilirsiniz. Bu tarifin videolu halini de Expert Tv’de hesabımda verdiğim linkten izleyebilirsiniz. Ölçüler kişi bazında olduğu için tarif 4 kişilik, 6 kişilik buraya yazdım porsiyonlamayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler: (6 kişilik)
– 600 ml krema
– 2/3 su bardağı şeker
– 6 yumurta sarısı
-1,5 çay kaşığı doğal vanilya özü (vanilya çubuğundan elde edilen taneler)
– Üzeri için 6 çay kaşığı esmer veya beyaz şeker
Tarifi:
Kremamızın içine vanilya özünü veya bıçakla kesip çıkardığımız vanilya çubuğunun tanelerini koyup ısıtıyoruz ki aroması kremaya geçsin. Kaynama noktasına gelmeden ocaktan alıyoruz. Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve beyaz şekeri çırpın. Isınan kremamıza ilave edip güzelce çırpalım. Vanilya çekirdeklerini elde etmek için süzülür. Karışımımızı küçük fırın kaplarına döküyoruz ve karışımın üzerinde oluşan baloncukları söndürüyoruz. Bulaşıkları koyacağımız tepsinin altına ıslak havlu serip bulaşıkları koyuyoruz. (Crème brûlée için en uygun pişirme kabı fotoğrafta gördüğünüz yuvarlak tepsidir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda kremamız yine jöle gibi sallanacaktır. Tepsiden çıkan pişirme kabı soğuyunca buzdolabında 3-4 saat soğuyup katılaşana kadar bekletiyoruz sonra üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker serpip ocağa alıyoruz Az ya da çok şeker yapmak mümkün oluyor, Arttırırsanız üzerindeki tabaka kalınlaşacaktır.Ben daha ince bir kıvam tercih ediyorum o yüzden 1 tatlı kaşığı yeterli buluyorum.Eğer kaynak makineniz yoksa aynı şekilde şeker serpebilirsiniz 180 derecede ısıtılmış fırınınızın üst rafına yerleştirin. dereceye yakın ve sadece üstten başlayarak şeker eriyip karamelize olana kadar pişirin.Bu aşamada çok dikkat edin çok çabuk pişebiliyor, faydalıdır yanmaması için kontrol altında olmak. Daha sonra tatlımızı tekrar buzdolabında soğutup servis ediyoruz. Tatlımızı servis etmek için en iyi zaman şeker karamelize olduktan sonra tekrar soğuttuğumuz zamandır çünkü uzun süre beklerse üzerindeki şeker yumuşamaya başlar ve üst katta olması gereken yapışkanlık kaybolur. Afiyet olsun…