
Paskalya Çöreği… Bugün çocukluğumun tadı ve kokusuyla karşınızdayım. Çok uzun zamandır yapmadım. Paskalya yaklaşırken birkaç gündür sosyal medya paylaşımlarımda beliriyordu. Kantin kapanana kadar oradan alırdım ama sonra özlediğim bir lezzet oldu. @ustunpalmie’den sipariş vermeli miyim diye düşünürken, kendiminkini yapmaya karar verdim.
Bende annemin yemek kitabının bir kopyası var, annem bile onunkini kaybetti ve bu orijinali oldu. Her neyse, kitaba baktım ve Paskalya çöreği tarifini buldum. Annem teyzemden öğrenmişti ve sık sık yapardık ama annemin tarifinde sakız yoktu ve genellikle küçük porsiyonlar halinde çörekler yapardık. Bozcaada’da yediğim sakızlı çöreklerden sonra paskalya ekmeğinin içinde sakız olması gerektiğini düşündüm ve annemin tarifinde ufak değişiklikler yaparak ekranda gördüğünüz muffini yaptım.
Annemin tarifinden farklı olan ikinci küçük nokta ise benim tarife eklediğim kremaydı, kremayı süt ile değiştirebilirsiniz yani süt miktarı 300 ml’ye kadar çıkabiliyor ya da krema süt karışımı olarak kalabiliyor. Krema eklememin sebebi muffini sütten daha yağlı dokusuyla daha uzun süre nemli tutmaktı, yabancı bir tarifte gördüğüm için denemek istedim ve sonucun başarılı olduğunu söyleyebilirim. 3 günde bitirdiğimiz börek 3. gün ısıtılmadan yenebilecek kıvamda oldu. Verdiğim ölçü ile büyük bir çörek, bir küçük çörek ve her zaman annemle yaptığım küçük bir sarmal çörek çıktı. Doğal olarak helezon çörek fotoğraf çekimine katılamadı, çünkü fırından çıkar çıkmaz tatmak için yedik 🙂 Biraz zorlayıcı bir tarif ama deneyenler görür, değil mi? Endişelenmeyin, macunla biraz deneyiminiz varsa kolayca uygulanabilir. Mahlep ve sakız kokuları evlerimize sinsin.
Malzemeler:
– 4 yumurta
– 1 su bardağı toz şeker
– 250 gr tereyağı
– 200 ml krema (bunun yerine süt de kullanılabilir)
– 1 çay kaşığı süt
– 1 paket kuru maya
– 1 yemek kaşığı sakız sakızı tozu
– 1 yemek kaşığı mahlep
– 1 çay kaşığı tuz
– 7 su bardağı un
– 2 yemek kaşığı badem
Tarifi:
BENÖncelikle sütümüzü hafif ısıtıyoruz elimizi yakmaması için içine bir yemek kaşığı toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırıyoruz ve 5 dakika bekletiyoruz. Tereyağını ayrı bir kapta eritiyoruz, derin, geniş bir kabın içine sıcak tereyağını, yumurtalarımızı (1 yumurta sarısını ayırıyoruz), toz şekeri, kremayı ve fermente sütü ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra toz haline getirilmiş sakız sakızını (taneli ise toz haline getirin) ve toz haline getirilmiş mahlep tanesini (elinizde toz mahlep varsa onu da kullanabilirsiniz) ilave edip un parçasını ekliyoruz. parça parça ve yoğurun. Unu ekledikçe hamur yumuşak ve yapışkan olacaktır. Hamurum önce 7 su bardağı un ile toparlandı un miktarı biraz farklılık gösterebilir (yumurtanın boyutuna göre değişir) Hamur toparlanınca ellerinizi yıkamak gerekiyor aksi takdirde hamur daha un alma riski taşır. gereğinden fazla
Bu noktada hamuru temiz ellerle ve hafif unlanmış bir çalışma yüzeyinde 5 dakika yoğurun. Hamuru temiz bir kaba alıp üzerini kapatıyoruz ve ortam serin ise üzerini kapatıp en az 3-4 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ben 5-6 saat fermente ettim annemle yaptığımda annem daha da uzun tuttu yani ortam çok sıcak değilse 8-9 saat bile kalabiliyor. Ancak oda sıcaklığı yüksek olursa hamurun ekşiyebileceğine dikkat edilmelidir. Hamur göze çarpıyor ve koyduğumuz kaseyi dolduruyorsa hazır demektir. Hamuru tekrar tezgahımıza alıp biraz yoğurup fazla havasını sıkıyoruz. Artık şekil verebiliriz. Hamuru 5 parçaya ayırıyoruz. Bir parçasını alıp 3 eşit parçaya bölüyoruz, her parçayı yuvarlıyoruz ve örgü yapıyoruz. 3 parçayı teker teker alıp rulo yapıyoruz ve saçı örüyoruz tabandaki büyük örgü oluyor. Kalan 2 parçayı birleştirip tekrar 3 parçaya bölüyoruz ve yine büyük örgünün üzerine koyduğumuz örgü olan saçı örüyoruz. Dokumanın altta kalacak orta kısmına yani ikinci dokumayı koyacağımız kısma elimizle bastırarak üste gelecek örgüye yer hazırlıyoruz ve örgüyü yerleştiriyoruz. üzerinde dokuma. Daha sonra yufkaların hepsini tepsiye dizip 15 dakika tepsinin mayayı çekmesini bekliyoruz hamur bu süreçte biraz daha kabaracaktır. Ardından önceden ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz ve üzerine bademleri serpiyoruz. Badem yerine ceviz veya fındık da kullanılabilir, annem ve ben genellikle ceviz kullanırdık. Donutlarımızı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika pişiriyoruz. Pişirip fırından çıkardığımız çöreklerin ilk sıcaklıkları geçince üzerlerini bir battaniye ile örtüyoruz. Ilıkken dilimlenerek servis edilebilir, tek başına lezzetli olan bu lezzet, kahvaltılık ürünlerle daha da güzelleşiyor. Afiyet olsun…