Pesto sos mutfağımdan eksik etmeyen ve birçok tarifimde yer alan bir lezzet olsa da şimdiye kadar blogda yerini almadı. Geçen hafta aldığım fesleğeni pestoya çevirdiğimde süsleyip, sıktım ve fotoğrafladım ve bloguma eklemeye karar verdim. Ancak fesleğenin rengi o kadar güzeldi ki, akşam ışığına rağmen canlı bir renk aldığında fazla süslemeye gerek yoktu.
Bu sos mutfağımıza pesto sos, daha doğrusu fesleğenli pesto olarak girmiş olsa da, çünkü pesto kelimesi İtalyanca ezmek anlamına gelen “pistare” fiilinden türemiştir ve diğer makarnalar için de kullanılmaktadır. Roka, aromalı otlar ve güneşte kurutulmuş domates (birazdan tarifi ekleyeceğim) ile yapılanlar da yaygındır. Aksiyonu tamamlamak ve daha lezzetli bir sos elde etmek için malzemeleri bir havanda çırpmak gerekse de ben miktar olarak daha fazla malzeme kullandığım için genelde rondoyu tercih ediyorum.
Hatsum’un (kız kardeşim) İtalya’nın Cenova kentine yaptığı iş gezisi sırasında pesto sosla tanıştım. İtalya bilen bir arkadaşıma ne sipariş edeceğimi sorduğumda hemen “pesto sos” dedi ve bu sos için ilginç bir benzetme yaptı.
Basil pesto, Cenova ile eşanlamlı hale geldi ve diğer İtalyan şehirlerinde satılarak Cenova’ya ait olduğunu gösteriyor. Malzemeler neredeyse standart, fesleğen, yer fıstığı, sarımsak, zeytinyağı ve peynir. Bazı tariflerde kuruyemiş de eklenir ve yine yoğun bir lezzete sahip bir peynir olan pecorino peynir olarak parmesan yerine tercih edilir ama özü ezilmiş reyhandan oluşur.
Bu sosu makarnalarda, her türlü kanepelerde, pizza tabanlarında, sandviç aralarında, ekmek üstü hazırladığınız tüm tariflerde, tostlarda ve güzel olduğunu düşündüğünüz salata soslarında kullanabilirsiniz. Bizim evde ağırlıklı olarak makarna, tost ve ekmek olarak kullanılır. sarma tarifi burada için kullanıyorum. Yakında en kullanışlı makarna uygulamamı sayfama ekleyeceğim.
Tarifi hazırlarken dikkat etmeniz gereken fesleğeni yıkadıktan sonra sosta su kalmayacak şekilde iyice kurutmak, çam fıstıklarımızı kavurup taze parmesanımızı rendelemek (halihazırda rendelenmiş parmesan seçmeyin) ve kullanın. iyi bir zeytinyağı. Gelelim tarifimize;

Malzemeler:
– 4 demet fesleğen (300 gr fesleğen yaprağı, sapları çıkarılmış)
– 60 gr çam fıstığı
– 200 gr rendelenmiş parmesan
– 1,5 su bardağı zeytinyağı
– 6-7 diş sarımsak
– 1 çay kaşığı tuz
Tarifi:
Fesleğen yapraklarımızı yıkayıp suyunu alıyoruz. Çam fıstığımızı kısık ateşte yağ ilave etmeden karıştırarak hafif renk alana kadar kavuruyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Sarımsağımızı tuzumuzla havanda dövüyoruz. Rondomuzda veya tokmağımızda sarımsakların üzerine fesleğen yapraklarımızı ve çam fıstıklarımızı ekleyip püre haline gelene kadar dövelim veya karıştıralım. Daha sonra zeytinyağımızı birkaç parça halinde ekleyip ezme işlemine devam ediyoruz. Son olarak parmesanımızı ekleyip sosumuzun kıvamını kontrol ediyoruz (yumuşak bir hamur gibi olmalı). İhtiyacımız olursa zeytinyağı ve tuz ekleyebiliriz. Pestomuzu kavanozda saklayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Sıcaklık değişimlerine maruz kalmadan 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Artık çok uzun olmadığı sürece. Afiyet olsun…