Loading...

SARAY TARZI CENNET ŞERBETİ |

Daha önce blogda da yer alan farklı ve daha baharatlı lohusa şerbeti tarifini hızlı blog güncellemelerimin devam etmesi dileğiyle paylaşıyorum. Doğum Şerbeti’nin bugün yazılmasının özel bir sebebi var sevgili dostum. selen Bu hafta ikinci bebeği olacak ve onun lohusa şerbetini kaynatacağım. Bu tarif ben doğduğumda ve geçen sene kullandığımız tariftir. Sofra Dergisi “Doğum Gelenekleri”ne Yağmur ile katıldık. Şubat 2012 sayısında yayınlandı.

Tarife geçmeden önce, 5 yıl önce yazdığım tarifte Bahsettiğim geleneksel özelliklerden bahsetmek istiyorum. Lohusa şerbeti yeni doğan bebeği ziyarete gelenlere ikram edilen, anne sütünü artırıcı işlevi olan ve aynı zamanda içerdiği baharatlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir içecektir. Sıcak veya soğuk servis edilebilen ve üzerine ezilmiş veya şerit haline getirilmiş badem, fındık ve ceviz (çoğunlukla badem) serpilebilen bir şerbette servis edilir. Eskiden eve gelen misafirlere ek olarak akraba ve tanıdıklara da gönderilirdi. Ayrıca şerbetin servis edildiği sürahiye kırmızı tülbent bağlanırdı, bebeğin cinsiyeti kızsa kapağı, erkekse boğaz kısmı olurdu. sürahiye kurdele. Ayrıca bu tatlı şerbete peksimet eşlik ediyordu. Ben doğduğumda, şerbetle tarifi Kızım Yağmur’un adının harflerinden oluşan tuzlu kurabiye ikram ettik.

Lohusa şerbetinin temel malzemeleri tarçın, karanfil, su, şeker ve lohusa şekeri denilen kızamık şekeridir, benim tarifim daha çok baharatın kullanıldığı saray usulü lohusa şerbeti ve tarifimiz şu şekilde;

Malzemeler: (15-20 kişilik)

– 3 çubuk tarçın
– 12 karanfil
– 3 zencefil kökü
– 2 sünger kökü
– 2 zerdeçal kökü
– 2 adet hindistan cevizi
– 5-6 tane karabiber
– 5-6 adet yenibahar
– Kibrit kutusu büyüklüğünde kızamık şekerleri
– 1 su bardağı toz şeker
– 2 litre su
– Servis için dövülmüş badem

Yapımı:

Tüm baharatları tozunu alması için yıkadıktan sonra tülbentle bağlayıp derin bir tencerede 2 litre suya atıp 30-40 dakika kaynatın. Ardından toz şeker ve kızamık şekerini ekliyoruz. Şekerler eriyince ocaktan alıp baharatlarını çıkarıyoruz. Şerbetimize baharat parçaları girmişse süzgeçten geçiriyoruz. Doğum Sonrası Şerbeti’ni sıcak ya da soğuk olarak, ezilmiş badem ile servis ediyoruz. Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir