
bitkisel ter blog yıldönümü yeni tatlardan biriydi, yiyenlerden tam not aldı. Izgara sebzeler, fesleğenli pesto, mozzarella peyniri, zeytin ezmesi ve lezzetli bir sosun birleşiminin sonucunu değerlendirmenize izin veriyorum. Tarife geçmeden önce tere hakkında biraz bilgi vereceğim.

Terin veya orijinal adıyla terrine, Fransız mutfağını hazırlama yönteminin genel adıdır. Doğranarak hazırlanan sebze, et, balık gibi farklı malzemelerin bir araya getirilerek soğuk kalıpta veya oda sıcaklığında sunulması, Birlikte veya ayrı ayrı terletilerek hazırlanıp, buzdolabında en az 12 saat dinlendirildikten sonra servis edilen yiyecekler. . Benim yaptığım gibi sadece sebze ile yapılabilir ya da içine balık ve et katılarak da yapılabilir.Örneğin bir sonraki tereyağ için aklımda ton balığı tarifi var. Adı terin ile anılan pate, saydığım malzemelerin ezilerek ve/veya dışının hamurla kaplanmasıyla hazırlanan tariflerdir.Dışarı hamur varsa sıcak olarak da servis edilir. Yani içerik olarak çok sınır tanımayan, farklı alternatiflerle hazırlanabilen, yaratıcılığınızı lezzete dönüştürebileceğiniz keyifli yiyecekler. Ansiklopedik bilgimizden sonra gelelim fiyata 🙂
Malzemeler:
– 4 patlıcan
– 4 kabak
– 4 kırmızı biber
– 4 adet yeşil biber
– 2 adet turuncu/sarı biber
– 3 domates
– 2 top mozarella
– 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi-nar ekşisi karışımı
– 1/2 su bardağı zeytinyağı
Sosu için:
– 1 yemek kaşığı sirke
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 tatlı kaşığı toz şeker
Süslemek:
– 2-3 dal biberiye
– 1 havuç
– 1-2 dal ince kıyılmış maydanoz
Ter için önce sebzeleri hazırlıyoruz. Patlıcanları soyuyoruz, kabağı soyuyoruz ve ikisini de ne çok kalın ne de çok ince olacak şekilde uzun şeritler halinde doğruyoruz. Biberlerimizi de şekline göre uzun şeritler halinde kesiyoruz. Sebzelerimizi fırça ile zeytinyağı ile yağladıktan sonra önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Sebzelerin pişme süreleri farklı olacaktır, bu yüzden onları gruplayıp pişirmenizi tavsiye ederim. Patlıcan, kabak ve biberler pişerken domateslerimizin kabuklarını soyup halka halka doğrayıp hafif pişene kadar tavada bekletiyoruz. Çok uzun süre bırakılırsa domatesler halka şeklini kaybeder ve parçalanır. Bu sırada mozzarella peynirimizi yuvarlak şekilde keserek hazırlıyoruz.
Tüm malzemelerimiz hazır, artık kalıpta birleştirebiliriz. Ben dikdörtgen bir kalıp seçtim siz yuvarlak, kare kalıplarda veya küçük porsiyonlu kalıplarda hazırlayabilirsiniz. Kalıbın tabanına streç film yerleştirdikten sonra bir sıra patlıcan, bir sıra kabak ve bir sıra renkli biberleri yerleştirin. 2. katları da yaptıktan sonra domates dilimlerini yerleştiriyoruz (domatesler pişince çok küçük olduğu için sadece 1 kat olacak), ardından fesleğenli pesto sosunu sürüyoruz ve mozzarella peynirimizi sürüyoruz. Biraz nar ekşisi ile tatlandırdığımız zeytin ezmesini peynirlerin üzerine sürüyoruz ve başta yaptığımız gibi sebzelerimizi dizerek kalıbımızı dolduruyoruz. Son olarak üzerine sirke, şeker ve yağ karışımını döküp streç filmle kapladıktan sonra buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün servis ettim 24 saat kaldı ama 12 den sonra yenilebilir oluyor. Ben havuç, maydanoz yaprağı ve biberiye dallarını çiçek şeklinde doğrayıp servis yapmak için kullandım. Süslemek için frenk soğanı, dereotu, zeytin dalları kullanılabilir. Afiyet olsun…
