Loading...

SÜT REÇELİ / SÜT KARAMELİ

Süt reçelini 7-8 yıl önce keşfettim, takip ettiğim yabancı bir blog sayesinde karamelli tatları uzun zamandır sevmişimdir. Yabancı bir blogda “dulce de leche” tarifi paylaşıldı, ben de doğal olarak nasıl elde edilir veya evde nasıl yapılır diye baktım. O zamanlar süt reçeli için Türkçe kaynak bulamamıştım. Karşılaştığım ilk tarifler, burada kullanılan yoğunlaştırılmış sütün içinde hazır bulunan bir malzeme olan pişmiş yoğunlaştırılmış süt şeklindeydi ve bulması zor bulabildiğim bir malzemeyle bir kez denedim ve çok beğenmedim. tadıyla mutlu. .

İlerleyen süreçte yabancı kaynaklardan bulduğum normal sütle yapılan tarifi uyguladım (özellikle site vermiyorum aynı tarif bir çok sitede paylaşılmış zaten türkçe bir çok mesaj var tarif çok klasik). Bu kez sonuç muhteşem oldu ve süt karamel hayatımıza girdi. Evde yoğurdumuzu yapmak için aldığım çiğ sütten kavanozlarca süt reçeli yapıyorum. Hatta Yağmur’un 2. yıl dönümü için misafirlerimize hediye olarak küçük kavanozlarda süt reçeli yaptım ve partiye katılanlardan tarifler hakkında çok sayıda beğeni ve soru, ayrıca seri üretim önerisi aldım.

Alacarte by Neslos’u takip edenler bilirler ki, kahvaltı davetlerinde her zaman soframızda olan bu lezzet, son blog toplantımızda da vardı ve Instagram’dan birçok tarif istendi. Sonunda tarifi yazabiliyorum. Malzemeler başta belirttiğim gibi standart, süt, şeker ve kabartma tozu, tadı dengelemek için muhtemelen az miktarda tuz. Reçeli yapmak için hiç tuz kullanmadım, ancak tuzlu karamel aromasıyla ilgili övgü dolu eleştiriler göz önüne alındığında, makul miktarda tuzun idareli bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyorum. Bir dahaki sefere deneyip sonucu not olarak ekleyeceğim.

Süt reçelindeki diğer bir bileşen kabartma tozudur. Kişisel deneyimime göre, bunu sağlamanın tek yolunun düşük ısıda ve yeterince çalkalama olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle kabartma tozu kullanılmadan süt reçeli yapılır. Ayrıca bazı tariflerde vanilya kullanılırken, diğerleri pişirildikten sonra tereyağı veya krema eklenir. Ben yağlı bir çiğ süt kullandığım ve tadından ve kıvamından memnun kaldığım için kullanmadım ve iyi bir reçel için gerekli olmadığını düşünüyorum. Dikkatinize rağmen pişirme sırasında pıhtı oluşursa blenderdan geçirebilirsiniz ama eminim ki tarifi dikkatli uygularsanız pürüzsüz ve lezzetli bir reçel elde edeceksiniz.

Malzemeler:

-1 litre çiğ süt

-1 su bardağı toz şeker

-1 çay kaşığı kabartma tozu

Tarifi:

Süt ve toz şekeri derin bir tencereye alıp kaynama noktasına getirin. Burada derin bir tava seçmek önemlidir çünkü reçel uzun süre kaynayacağı için taşma ve sıçrama riskini azaltabiliriz. Süt ve şeker kaynayınca karbonat eklenir ve bu aşamadan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Kabartma tozunu eklediğinizde ani şişmelere neden olacak bu duruma hazırlıklı olun. 2,5-3 saatlik bir süreden sonra sürekli değil, kısık ateşte sık sık karıştırarak süt neredeyse beşte bir oranında azalacak, kıvamı ve rengi koyulaşacaktır. Ocaktan aldıktan sonra hemen pişirme işlemi devam edeceği için saklayacağınız cam bir kaba koymalısınız. Bu şekilde hazırladığınız reçel bir ay, bitmezse daha uzun süre kalabilir. Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir