
Tiramisu…. Öyleyse beni cesaretlendirin, daha iyi hissetmemi sağlayın. Bir İtalyan klasiği olan bu tatlının sözlük anlamı “yukarı çek”, bu amaçla yediğimiz ve pek çok tatlı gibi insanı mutlu etmesi gereken bir lezzet. Blogda eski tiramisu tariflerinde bundan ve tiramisu salınımından bahsetmiştim. Son tarifi 2008 yılında yayınladığımı fark edince tiramisu’nun tarihçesine bu yazıda yer vermeye karar verdim.
En yaygın hikayeye göre tiramisu ilk olarak 17. yüzyılın sonlarında yapılmış, bu tatlıyı Toskana Dükü III. Cosimo De Medici’nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğdu. Siena’nın pasta şefleri, soyluları temsil eden dük onuruna bir tatlı hazırlamaya karar verdiler. Basit ama lezzetli malzemelerle gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalı çünkü soylular hayatın tatlarını sever. Böylece “dükün tatlısı” olarak adlandırılan ve bugün tiramisu olarak adlandırılan tatlı, dükün onuruna yapıldığı için yaratılmıştır. Dük, Siena’nın şekercilerinin maharetine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa’ya getirdi. Böylece “dük tatlısı” ünlendi ve ünü Toskana sınırlarını aşarak Venedik’e, oradan da tüm İtalya’ya yayıldı. Yüzyıllar boyunca, oradan tüm dünyaya…
Tabii bu yayınlar sırasında tarif de farklılıklar gösterdi ve farklı şekillerde icra edilmeye başlandı. Ama bence tüm farklı yorumlara rağmen klasik tiramisu asla tahtından indirilemeyecek 🙂 pandispanya, çilek Bunun versiyonlarını yaptım ama her zaman restoran yemeği gibi tadı olan bir tiramisu yapmak istemişimdir. en son yazdığım tarif burada mevcut O tada çok yakındı. Kremanın yapım süreci dışında bugün paylaştığım tarife çok benziyor. Bugünkü kremanın adı “sabaglione”. Zabalione yumurta sarısı, şeker, marsala şarabı (yurt dışından aldığım bir çeşit tatlı şarap, onun yerine rom veya tatlı şarap veya likör kullanabilirsiniz) ve süt kremasıyla yapılan bir tarif. Bazı kaynaklar ayrıca limon kabuğu rendesi kullanır. Benmari usulü hazırlanmış kremamsı kıvamıyla hem pratik hem de lezzetli bir krema olduğunu söyleyebilirim. Bu tarife mascarpone peyniri eklemek, tiramisu için mükemmel bir krema yapar. Peynirsiz hazırlayarak başta meyveli olmak üzere birçok tatlıda kullanabilirsiniz (peynirle de tercih edilebilir). Tarifimize gelince;
Malzemeler: (8 kişilik)
Zabaglione Kreması için:
– 6 yumurta sarısı
– 2/3 su bardağı toz şeker
– 1/2 su bardağı marsala şarabı
– 200ml süt kreması (1 kutu)
Tiramisu için:
– 2 fincan espresso
– 1 yemek kaşığı şeker
– 1 su bardağı sıcak su
– 300 gr kedi dili bisküvisi (savoiardi)
– 500 gr mascarpone
– 1/2 fincan kahve likörü veya viski
– 1 yemek kaşığı kakao
– Süslemek için beyaz çikolata parçaları, nane yaprakları

Tarifi:
İlk önce kremamızı hazırlıyoruz. Bunun için yumurta sarılarımızı köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Ardından şekerimizi ve şarabımızı ekliyoruz. Kremamızı benmari ayarlayarak pişiriyoruz (derin bir tencereye kaynar su koyup ateşte altını açık tutup kabımızı sıcak su ile direkt temas etmeyecek şekilde tencereye koyuyoruz), kıvam alana kadar karıştırıyoruz. koyulaşır ve koyulaşır (karıştırma işleminde tahta veya silikon bir spatula kullanırız). Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp peynirimizi ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Başka bir kapta kremayı köpük köpük olana kadar çırpın. Isınan krem peynirimize çırptığımız süt kremamızı ekleyip birleşene kadar karıştırıyoruz.
Derin bir kapta espresso, şeker ve sıcak suyu ve seçeceğimiz likör veya viskiyi ekliyoruz. (İsteğinize göre alkolsüz de hazırlayabilirsiniz.) Tatlımızı hazırlayacağımız 1-2 yemek kaşığı iri kremadan koyup kahveli karışıma batırdığımız kedi diliyle bisküvilerin üzerine sürüyoruz. ki hazırlanmıştır. Krema, kedi dili sırasını tekrarlayarak kasemize en üstteki kremadan dolduruyoruz. Tatlımızı yaparken üzerine kakaomuzu serpip buzdolabında 4-5 saat dinlendirdikten sonra servise götürüyoruz. Servis yapmadan önce benim yaptığım gibi beyaz çikolata ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Tatlıyı porsiyonluk kaplarda tek tek de hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun….